Ujian "Premeri Nam".

Starting from this month sehinggalah ke akhir tahun, musim peperiksaan sudah pun bermula. Tatkala posting dibuat ujian "Premeri Nam" telahpun bermula more than 24 hours. dah masuk hari kedua pun. Well, setiap ujian ini diadakan penting coz pada masa ini sahajalah kita akan boleh mengukur or menilai pencapaian exam seseorang insan setelah belajar untuk tempoh-tempoh tertentu.

Dalam tempoh sebelum exam, multiple events yang gue amati dari sudut pelbagai pihak. Gue sebagai seorang yang suka menjadi "life observer" akan cuba mengupas satu persatu sebaik mungkin. Sudah menjadi habit gue untuk memerhatikan seseorang. Semasa gue masih menuntut di UMS, gue boleh duduk di MaC D dekat Center Point selama 1 jam bersama geng gue memerhatikan umat manusia yang lalu lalang di sana. hehehe

Pada aspek ibu bapa pula, inilah masanya untuk me"nuisyen"kan anak masing-masing dengan harapan agar mereka ini boleh mencapai keputusan yang membanggakan. Sebenarnya tidak salah juga kerna semua ibubapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak mereka ini.

Dari aspek murid, ini masanya kita boleh lihat mereka ini serius untuk belajar. Bukan kerana mereka semua ini banyak main-main tetapi kerana mereka seperti kita orang dewasa juga punya misi yang berbeza. Kalau murid yang cerdas or cemerlang mereka akan cuba untuk skor straight A dengan harapan untuk masuk sekolah asrama penuh. Kalau murid yang sederhana mereka akan cuba untuk lulus, tapi kalau murid yang lemah biasanya mereka tidak pasti mereka dapat lulus atau tidak dan golongan ini biasanya cikgu la yang akan berusaha membuatkan mereka lulus. hehehehe. Tapi memang benar berdasarkan pengalaman gue menjadi guru pelatih sehinggalah menjadi pendidik.

Dari aspek pendidik, waktu inilah pelbagai usaha serta persiapan giat dijalankan. Kelas tambahan, kelas pecutan, motivasi, kem bina semangat, bengkel dan mcm-mcm lagi dilaku demi kebaikan anak murid mereka. Guru matapelajaran tanpa jemu-jemu menyajikan pelbagai jenis latihan, contoh kertas soalan, nasihat, doa, serta mcm-mcm lagi agar anak murid masing2x boleh suksess menjawab kertas ujian. Ada juga yang "terpaksa mengorbankan cuti sekolah" demi kemajuan anak murid. Maka gue tak terkejut kalau ada guru yang frust bila melihat ada anak didik yang acuh tak acuh dengan ujian sampai terkeluar ayat emo, "Sapa yang ujian nih, murid ka aku" atau "ikut hati mau nya gue sj yang amik ujian ini utk mereka". Walau apapun gue berharap agar pendidik tetap bersemangat membimbing anak murid sehingga ke kertas paper yang terakhir.

Dengan kata lain, berbeza ketika gue amik UPSR, sekarang test UPSR is a veryyyyy seriouuuuuus bisnes! Pihak pejabat, pihak sekolah, ibu bapa dan penjaga, suma amik perkara ini serius bisness. Turun naik peratusan boleh jadi serius bisnes if u get what i mean. Murid sahaja tak berapa serius pada permerhatina gue. after all they are still in the phase of children and young teenagers. Gue dulu mana da kelas tambahan sebanyak murid-murid sekarang. Kalau dilihat murid-murid sekrang tak kira urban or ulu, asal tahun 6 memang almost every day kelas tambahan. Persamaannya barangkali setengah dari murid tahun 6 antara sedar atau tidak kenapa ckgu sanggup berlorban demi mereka. hohohohoho

Last but not least, selamat maju jaya untuk anak murid gue yang amik test "Premeri Nam". Tahniah diucapkan untuk semua rakan guru yang komited mengajar murid-murid anda. Saya berjaya ramai yang menghargai jasa anda.

0 Response to "Ujian "Premeri Nam"."