Cakap2x Bola: The Gloomy ERa of Sarawak Football Part 2

David Evans and Ali Sapiee

John Hunter and Mazlan Wahed

My last post dulu berakhir dengan gue menyamakan Mazlan Wahed mcm Iker Cassilas. Well to be honest memang ya coz kalau dia save bola memang x alang-alang terbang. Itu Goalkeeper. I think memang dia goalkeeper yang terbaik yang gue penah jumpa untuk team Sarawak. Kalau defender musti gue ingat David Evans. Pemain tinggi lampai yang kalau team lawan menyerang pakai set pieces guna high crosses memang leng leng sahaja dipatahkan oleh beliau. At the same he could also be lethal during attacking. Kalau striker import gue sudah semestinya John Hunter or John Kerbau. Kalau lihat dari segi shape badan memang dia bukanlah ciri striker yang menjadi pilihan tetapi memang dia kiranya legend. Asal pergelutan dalam pintu gol musti dia yang menang.

Kiranya zaman that time trio import ini memang telah mempengaruhi kekuatan team Sarawak. Selepas perginya coach Allan Vest and the imports memang team Sarawak ni agak kurang kuat la. Tapi xla sampai merudum sangat cuma dah xgemilang seperti dulu. Lepas Allan Vest chow sahaja adalah few coaches yang menerajui Sarawak bermula dengan Jalil Rambli, Trevor Morgan, David Mitchell, Pengiran Bala, Mohamad Mentali, Kunju Jamuluddin, Robert Alberts David Usop dan Wahet Uji. Tapi so far yang betul sukses pun I guess Jalil Rambli coz dia berjaya bawa Sarawak masuk final Malaysia Cup 1999 and Fa 2001. Others unknown.

Sekitar 2002-2006 gue dah tak berapa mengikuti perkembangan team Sarawak secara direct sebab gue sambung belajar matrix di Labuan and U di Sabah. Tambahan gue jarang2x pulang. In fact gue dah berenti tgk bola di Stadium since 1997. Last match I saw that time was Sarawak lawan Pahang. Sempat jugalah I tgk Alistair Edwards dan Zainal Abidin Hassan main. Pun begitu sekitar tahun tu gue ada merasakan yang tahun 2005 yang tanda kemerosotan Sarawak mula terasa apabila sudah jatuh divisyen ke Liga Perdana. Pun begitu sinar masih ada apabila masuk Liga Perdana ada seorang tauke (Jutawan juga) Kapten Gulzar, if not mistaken yang inject banyak fund (dgr millions juga) sampai team Sarawak mampu juga ambil pemain kebangsaan Indon, South Africa, mahupun pemain kebangsaan juga seperti Safee Sali. And terbukti adalah hasilnya bila the team dipromote ke Liga Super pada tahun 2007. Tapi entah seperti ada virus dalam management bila almost half of the team players keluardan teda tanda2x untuk memulihkannya. Ditambah lagi dengan statement yang mengejutkan bahwa wang persatuan xda dan kantung kosong. mengejutkan juga bila dipikirkan few years back millions of money been injected to the persatuan. Ke mana perginya ya?. Bila berlaku problem kedak ya akhirnya seperti episode lama Sarawak almost terjerumus ke Liga Perdana. Tetapi paling memalukan bila gaji players tak dibayar berbulan-bulan dan suatu perlawanan amal terpaksa dibuat untuk dana bayar gaji pemain. Ish3x. Tetapi that moment juga yang I turun ke stadium tgk Sarawak lawan Perak yang Sarawak kalah 2-4. First time I tgk Sarawak kalah. Tapi bila tgk cara warming up pun I dah agak memang Sarawak akan kalah punya....

2008 juga nasib yang buruk bagi team. Silap percaturan dari awal musim menyebabkan team menerima kesan. Imagine pemilihan pemain that year dibuat ala-ala orang nak masuk AF. And that year juga skndal rasuah keluar. Mungkin ada benar coz bila Sarawak kalah balik-balik kena 4 gol, 4 gol. I attend few matches and mostly kena 4 gol. suma gol bodo lagi tu. Tapi memang dah xda nasib Sarawak. Jatuh pula ke Liga Perdana.

2009 gue belum lagi menghadiri sebarang match Liga Perdana (in fact dah abis pun and Sarawak nyaris jatuh ke Liga FAM). However prior that, I managed to attend few friendly matches kedak lawan Finexyss and Air Asia and my impression that time team young blooded team ada sikit potensi untuk mengejutkan team tapi maybe due to lack of exposure and masalah gaji tak berbayar memang semangat pemain ni down giler2x. Honestly gue berasa sayang lihat Roberts Alberts chow coz persatuan tak mampu byar gaji. I think dia dah buat tapak yang bagus cuma tunggu masa untuk beri hasil. As for the young player, hopefully that they will still have the spirit to play biar gaji tak dibayar. (imagine if u kerja gaji 5 bulan xbayar).

Jadi kesimpulannya teda sapa yang akan mengaku bertanggungjwab disebalik this gloomy situation. Penyokong xkan datang ke stadium if team selalu kalah. Kalau kalah maybe juga penonton akan datang if main dengan penuh semangat. So sad bila tengok bola sambil tgk kerusi terbang coz penonton geram tgk players main semadi nadai ajak. Cadangan gue sebagai penonton sekali sekala ke stadium is bila ada sponsor (juta-juta) masuk ke persatuan, gunakan secara berhemah dan buatlah pelan dengan berhemah. Bak kata pepatah bijak dahulu bijak sekarang.

P/s: Top Five Players Sarawak Ikut Kategori.

Tempatan:


  • Affendi Julaihi. (Ryan Giggs version sampai kelab Hungary nyaris amik dia)
  • Sari Twins, Ramos-Ramles (goreng and kontrol best)
  • Ali Sapiee- great midfielder
  • Joseph Kallang Tie- (new era playmaker sampai overworked. Give another 5 version of him to the team now)
  • Zaidell Sakup- Bek Kental


Import Tempatan:

  • Mazlan Wahed (great keeper!)
  • Shamsurin Abdul Rahman (memang best tgk cara dia main. lemah gemalai tapi selalu sko)
  • Nazri Yunos (Allan Vest ambil dia sampei nya boleh wakil Malaysia. great winger)
  • Safiee Sali (tak pernah tgk dia main live, but pernah chat gitu2x time beli ikan terubok di stall yang sama)
  • Bobby Chua (Sarawak beli from Sabah dengan harga RM 9.95)

Import Oversea

  • John Hunter (Gigi Rongak, Badan Besar tapi selalu sko. Best Giler. Selalu menang dalam pergelutan di pintu gol dan jarang kena card)
  • David Evans (Best defender I ever seen. Kalau tak kerana tahun 1998 mana peraturan larang pemain import mula dikuatkuasa I think dia akan pencen dengan team Sarawak)
  • Alistair Edwards (best tapi syg sekejap saja)
  • Robert Eshun ( lepas era John Hunter, I guess dia ni yang kira best. Imagine dia n Romeo Kambou ni sahaja boleh menggerakkan attacking force Sarawak. Plus I like his spirit yang snggup main sungguh-sungguh sampai season abis biar tak dibayar gaji)
  • Romeo Kambou (sperti Eshun juga. Looks his okay now. He3x baru sahaja tanya kabar dia thru face book)


2 Response to "Cakap2x Bola: The Gloomy ERa of Sarawak Football Part 2"

  1. Bxnjamin says:
    September 28, 2009 at 10:51 AM

    Very interesting post. Reminds me back of the years when i religously listen to the radio for live telecast.

    Very nice top 5 lists as well. The only one I disagree is Affendi Julaihi, to me he is all speed, thats all. Zapri Manai is a better player all round, IMO lah. My favourite local would be Ali Sapiee,creative and intelligent player.

  2. Cikgoo Jasz says:
    October 4, 2009 at 7:30 PM

    Zapri Manai is a great player too but I did watched him played too much. hahahaha.

    But when u look the Ali and Ramos played now, I guess Ramos still didnt lose his touch. :P