Cakap2x Bola: The Gloomy ERa of Sarawak Football Part 1

Set Induction

This time I will not mentioned anything about school life but football instead. Bercakap pasal bola sepak ni memang best tak kira internationally and locally. Wokey, this time I just want to throw out my opinion about my local team. Team Sarawak.

Actually I sudah mengikuti perkembangan bola sepak lokal sejak I sekolah rendah lagi back in 1992 and the first match I watch lived at the stadium is a dervy match, Sarawak versus Sabah. Yang gue masih ingat Sarawak pakai baju kaler oren, while team Sabah goalkeeper dia is Orang putih and yes Matlan Marjan is the striker. Kesudahan match Sarawak seri 1-1 dengan Sabah. However started from that match I secara seriusnya mengikuti perkembangan bola sepak team Sarawak.

Usah ditanya mengapa masa kecik gue tak sokong MU, Arsenal, Real Madrid, AC Milan or Inter Milan tetapi pada masa itu bukanlah masa ledakan piring satelit. Mau tgk bola pun kena tunggu Dunhill sponsor match dan bukan selalu lah. Itu pun yang dapat kita lihat pun EPL. LA Liga, Serie A mana da Dunhill sponsor live kat RTM. Nehiiiii.

Ok berbalik kepada pasukan Sarawak, era keglameran team Sarawak ni bermula pada tahun 1988 dan boleh dikatakan berakhir pada awal 2000. Pada thn 1988 ia dikenali sebagai Era Ngap Sayot and apa yang gue dapat tahu pasal Era ini ialah team pada masa itu adalah 100% lokal boys tetapi masih memberi kejutan kepada team-team yang kuat pada masa itu mcm Kedah and KL. Plus zaman itu team Sarawak terkenal dengan permainan robust (main ganas la) sampai sering berakhir dengan kontreversi mcm players lawan FRU (KL Vs Sarawak, Merdeka Stadium 1989) or insiden separuh akhir Malaysia Cup 1988 (Lawan Kedah, State Stadium). Tak dilupa juga bagaimana coach Sarawak team that time terjun dari Jambatan Gantung Satok (Roboh oledi, xda lagi wujud) semata-mata celebrate kejayaan team Sarawak masuk semi for the first time.

Tapi itu yang gue dgr daripada shbt handai yang hidup pada era itu or from autobiografi written by Jeniri Amir. Yala coz gue pada masa itu cuma berusia 4 tahun and gue memang sudah mau recall back the memory. Ok zaman after that ialah Zaman Bujang Senang dan bermula pada tahun 1991 dengan kemasukan trio imports yakni John Hunter, Jeff Curran, and David Evans plus dengan coachnya sekali Alan Vest. And memang diakui time itulah nama Sarawak mula naik. And under that era Sarawak mula merasa merangkul Piala mcm Piala FA 92, Piala Liga Perdana 97 and last sekali Piala Sumbangsih 1998. After that rasa-rasanya memang xda piala lagi yang team ni dapat although after that the team ada juga masuk final Piala Malaysia 1999, and FA if not mistaken. Sepanjang gue hidup di era itu, gue sebenarnya telah merasai bagaimana bestnya melihat team menjulang piala di depan mata. Piala FA 92. That time bila gue tgk John Hunter and Sazali Ramli sumbat 2 gol gue dah rasa piala tu Sarawak yang punya. Gue juga sempat mendengar Pak Uban announce public holiday pasal Sarawa won that cup.

Sepanjang gue melihat match that time memang tak kurang dari 20K akan memenuhi stadium dan ia akan lebih padat jika bertemu musuh ketat mcm Selangor Sabah and Singapore. Gue kalau pi stadium mesti pakai baju merah tanda sokongan kepada team....Bila gue pi stadium musti gue tak sbar melihat John Hunter atau David Evans main. If lokal players Affendi Julaihi and Shamsurin Abdul Rahman. Suatu ketika dahulu gue pernah melihat Mazlan Wahed mcm Iker Cassilas, keeper Real Madrid sekarang.

3 Response to "Cakap2x Bola: The Gloomy ERa of Sarawak Football Part 1"

  1. Willie says:
    September 3, 2009 at 1:00 PM

    Ku dulok minat bola sepak zaman ngap sayot pok. Selalu meli tiket pergi stadium kuching nangga dengan bapak. Sekarang tok, langsung ku sik pandang. Ahaks! Jaik sik?

  2. Yazid Husain says:
    September 7, 2009 at 12:53 PM

    zaman 80-90 memang best

  3. Cikgoo Jasz says:
    September 8, 2009 at 8:19 PM

    Willie: Ngap Sayot main robust beb. Macam kita tgk team basketball dalam film Semi-Pro by Will Farrel. Sik salah if u sik pandang. dah team main jaik. he3x

    Yazid: Awal 90 memang best. Sebab kita masih bebudak lagi