Happy Cikgu's Day!




Masuk kali gue dah menulis entry Happy Teacher's Day sebanyak tiga kali. 2 kali dulu at my friendster blog. The first time i wrote as a teacher wannabe, the second one as a trainee teacher and the third one, is now la as a teacher. Well I guess being a teacher makes me quite happy nowadays with stable income and also freedom to move anywhere anytime but the best thing is the chances you want to improve yourself in your career is out there wide oooooooopen.

Bercakap mengenai keadaan career ku sekarang, I rasa sama seperti kerja yang lain, ada work procedure, ethics and so on. Memang benar tak suma org boleh kerja jdi guru...... if ........ u x jump into this field. Well once u masuk dalam field guru of course they will trained u become a teacher, just like army la. tak kan u masuk terus mengajar. Tapi jd guru cemerlang bukan semua la. it need timeless effort, dedication and the most important teaching experience which will be gained from years of teaching.

I do admit now that the workload of teachers nowdays a little different than I always see, coz I thought cikgu kerjanya mengajar sahaja. Oh tidak, nowadays even primary skool a lot of kerja admin mcm paperwork to be done. Mcm buat english or bm oral assesstment, u conduct the oral sekejap sahaja tapi u isi student's form tu berpages-pages.

Macam cuti juga, xsemestinya u bercuti penuh waktu cuti sekolah as u can be called back to duty at skool dengan syarat cuti yang diambil xmelebih 1/3 dari tempoh cuti. Mcm my case I have to go back to skool after Gawai to duty at skool for 1 day then balik ke kuching sambung my holiday. Biasalah sekolah ulu yang ada elaun kesusahan. Kena jga sekolah wo. Tapi demi tugas close 1 eye la.

Apapuun yang penting priority kepada murid adalah yang paling utama walau apa new task diberi. Sedih juga lihat situasi skool zaman sekarang berlumba-lumba banding pencapaian kelulusan sekolah yang berasaskan peperiksaan semata-mata tanpa melihat pencapaian keseluruhan murid itu. Apa-apapun that was just my 2 cents. :)

Anyway Happy Teacher's Day to all teachers in Malaysia especially to this blog's silent reader s yang maybe kebetulan adalah cikgu. At this special day, since teaching is my bread and butter now, I promised to myself that I will try my best to become a good teacher, not just by producing A pupils, but producing pupils that can face the harsh world without mercy though they are poor pupils. I guess thats more important. Remember...............




5 Response to "Happy Cikgu's Day!"

  1. mynameislyna says:
    May 16, 2009 at 9:05 AM

    hepi teachers day geng!!!semoga pnp bertambah mantap dan keja2 admin menjadi cemerlang...hihi..."GURU PEMBINA NEGARA BANGSA!!!"makin bertambah besar skop tugas kita mun kita tanga tema hari guru ya....tol x????apapun...kita usaha sama2 k!

  2. dariremus says:
    May 25, 2009 at 8:57 PM

    ya betol

  3. Dewi says:
    May 26, 2009 at 4:24 PM

    dah jadi cikgu ya awk Jasz...
    bangga saya sbg ex class mate awk... hehe..
    be a good Sir for ur students okay..

  4. Yazid Husain says:
    May 27, 2009 at 1:33 AM

    selamat hari guru chekgu jason

    banyak dapat hadiah?

  5. dariremus says:
    May 27, 2009 at 8:56 PM

    To Dewi, Thanks ho3x


    To yazid, thanks hadiah takde tapi kad buatan sendiri bnyklah dapat. ko ada satu budak dalam kad hari guru dia ada tersekit no loteri 6d. aku kena RM 80 hari tu. ho3x beli rm 20 dapat rm 80. :P