KSSR Course Dunia Muzik Year 2

Sepanjang minggu yang lalu, gue telah menghadirkan diri mengikuti kursus Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Dunia Muzik Tahun 2. Kalau you all mengikuti berita semasa mengenai dunia pendidikan negara, our country is going thru' a new system yang tidak lagi berdasarkan ujian 100% semata-mata, sebaliknya menggunakan sistem pentaksiran berasaskan sekolah (School Based Assestment) yang mengambil 60% penilaian daripada penilaian keseluruhan seseorang murid. Oh ya the 1st batch of this system adalah murid-murid yang masuk tahun 1 2011 @ yang ambik UPSR 2016.

Jadi kursus sebegini telah diberikan untuk guru-guru sekolah rendah seperti gue supaya we all get the idea with syllabus and at the same time know how to assest the pupils based on the guideliness. Berbalik kepada kursus yang gue ikuti, ia telah berlangsung selama 5 hari. Sepanjang 5 hari kursus we all didedahkan kepada various aspects from the syllabus, how to prepare good lesson plans, konsep muzik, kaedah pentaksiran secara online melalui application system sehingga lah kepada micro teaching. Jom layan gambar yang sempat gue snap sepanjang kursus.



Di bilik kuliah. Biasanya pada waktu pagi. More to teori.

Kalau korang tengok da picture, though cikgu ajar muzik, pakai baju sukan coz muzik sekarang tak setakat ajar nyanyi tapi juga pergerakan berirama.








Sewaktu Micro Teaching


yang tak ikut micro teaching, mereka buat makro watching (just joking. hahahaha)

murid-murid yang menjadi "bahan eksperimen"

2 Response to "KSSR Course Dunia Muzik Year 2"

  1. Willie a.k.a Reptoz says:
    August 26, 2011 at 9:28 PM

    Jadi cikgu sekolah rendah pun bukan mudah. Tapi aku teringin betul nak ajar budak kecik. Senang...sik melawan. Budak aku ...? fuh! kurang ajar dengan aku.

  2. Cikgoo Jasz says:
    August 28, 2011 at 1:50 AM

    Willie: Yup I agree with u. Teaching teenagers is something challenging coz u all so have to deal with their unstable emotion. Maklumlah suma mau coba and sometimes rebellious