Bukak Wayang

Apabila gue tidak pulang ke Sibu untuk mengambil gaji, gue akan mempastikan bahawa hari Jumaat adalah hari gue buka wayang kepada bebudak sekolah di sini. Budak2x sini bukan main suka lagi bila gue tak pulang coz mereka tahu mereka dapat menonton wayang. Bukan apa area ni peluang budak2x sekolah menonton tv sangatlah tips apatah lagi mau tgk movie coz hampir 3/4 daripada keluarga bebudak ini tidak mempunyai tv dan ada juga yang takda radio. Jadi dengan berpaksikan alasan untuk mendedahkan lagi bebudak ini dengan BM dan BI, maka idea menonton wayanglah yang paling sesuai. Namun begitu sebagai guru bahasa baik BM dan BI, maka gue terpaksa lah memilih content yang sesuai dengan grammar serta tatabahasa. Maka off course gue terpaksa tidak menayang cerita-cerita yang atas daripada PG-13 punya rating. Nanti susah gue nak explain pada bebudak nanti.

English movie normally gue amik dari Walt Disney punya product la especially yang animation coz bahasa yang digunakan sesuai dengan bebudak. Yang cerita Melayu ni payah sikit mau cari coz banyak yang pakai bahasa pasar. Tapi yang pasti bebudak suka juga tgk. Mcm sini walaupun sekolah SJK bebudak suma terpengaruh dengan posing cicakman lepas gue bantai bawa mereka tengok Cicakman 2. cak cak cak cak. Anyway hopefully the kids will learn something and more semangat mau belajar. kui3x

2 Response to "Bukak Wayang"

  1. Yazid Husain says:
    April 21, 2009 at 8:13 AM

    wah bagusnya cikgu jason ini

  2. dariremus says:
    April 24, 2009 at 1:45 PM

    Well tanggugjawab sosial. lepas ni pun nak tayangkan ice-age 2 sama dorang